top of page

Nederland kent geen landelijk beleid als het het burgerlijk huwelijk en het geregistreerd partnerschap betreft. Wij kennen 342 verschillende Nederlandse gemeenten met allen hun eigen pakket aan regels. Tot 10 jaar geleden bracht dit geen problemen met zich mee. Echter zien we nu met regelmaat wél grote onvrede bij verschillende belanghebbende van het burgerlijk huwelijk en het geregistreerd partnerschap.

​

De onvrede is het gevolg van onduidelijke, meerduidige regelgeving rondom de huwelijksvoltrekking en het geregistreerd partnerschap. De komst van de "Zelfstandig Trouwambtenaar" is voor een hoop gemeenten nog een onduidelijke ontwikkeling en kiezen er daarom voor om hier niet mee samen te werken. Er wordt vastgehouden aan conservatief beleid, waarbij slechts gewerkt wordt met de trouwambtenaren die de desbetreffende gemeente "in vaste dienst" heeft. 

​

Inmiddels kennen wij ook veel gemeenten die, onder zelf opgestelde voorwaarden, wél samen willen werken met zelfstandig trouwambtenaren. In sommige gemeenten wordt zelfs de mogelijkheid geboden om het huwelijk of geregistreerd partnerschap te laten voltrekken door een (on)ervaren familielid, vriend en/of ceremonieel spreker. Al dan niet onder begeleiding van een trouwambtenaar in dienst van de desbetreffende gemeente.

​

De kwaliteit van de (voor één dag) benoemde "trouwambtenaar" is slecht meetbaar en berust vaak op het inschattingsvermogen van de vertegenwoordiger van de afdeling burgerzaken, welke naar beste inschatting beoordeeld of het huwelijk wél of niet voltrokken mag worden door deze éénmalig benoemde persoon.

​

Het gebrek aan eenduidigheid resulteert voor veel partijen in verschillende problemen. De moeilijkheden die ontstaan kunnen als volgt opgesomd worden:

​

1. Zelfstandig trouwambtenaren ondervinden problemen met het voltrekken van huwelijken. In sommige gemeenten zijn zij van harte welkom om zelfstandig te werk te gaan. In andere gemeenten zijn ze niet welkom. In weer andere gemeenten mogen zij hun vak alleen uitvoeren onder toezicht.

​

2. Zelfstandig trouwambtenaren dienen meermaals beëdigd te worden door verschillende rechtbanken. Of een zelfstandig trouwambtenaar (opnieuw) beëdigd moet worden is afhankelijk van het beleid van de desbetreffende gemeente. Als de wet er op na wordt gelezen is dit niet noodzakelijk. Echter wijken wetten, regels en adviezen van elkaar af.

​

3. Huwelijken en geregistreerd partnerschappen worden soms op foutieve wijze voltrokken. Hetgeen kan resulteren in een "nietig verklaring" van de desbetreffende voltrekking. Dit is voor meerdere partijen, waaronder het bruidspaar, een onacceptabele gang van zaken.

​

4. Er wordt door bruidsparen met regelmaat uitgeweken naar "het gratis huwelijk", om het huwelijk vervolgens "ceremonieel" te laten voltrekken door een ceremonieel spreker / zelfstandig trouwambtenaar. Dit zorgt voor gemeenten voor een afname in de inkomsten aan gemeentelijke leges. Het zou voor gemeenten financieel gezien aantrekkelijk zijn als óók zelfstandig trouwambtenaren wettig huwelijken kunnen voltrekken.

​

De oorzaak van deze problemen is een veranderende vraag vanuit de (trouw)markt. Waar vroeger de huwelijksceremonie een vrij sobere, en slechts "formele aangelegenheid" was, zien we nu dat er de behoefte is ontstaan aan "een formele aangelegenheid in een informeel jasje". Steeds vaker wil het bruidspaar de mogelijkheid hebben om het huwelijk te laten voltrekken door zelfstandig trouwambtenaar. Met regelmaat valt de keuze op een zelfstandig trouwambtenaar zónder vaste aanstelling.

​

Dat er een meerduidig beleid is aangaande regelgeving is duidelijk, maar er mag geen onduidelijkheid bestaan met betrekking tot wetgeving. Elk Nederlands huwelijk moet volgens de wet en het NLKT op een zelfde, correcte manier tot stand komen. Door welke persoon (trouwambtenaar en/of zelfstandig trouwambtenaar) dit ook voltrokken wordt.

​

Om voor gemeenten inzichtelijk te maken of de gekozen (zelfstandig) trouwambtenaar ook daadwerkelijk bekwaam genoeg is om dit huwelijk te voltrekken biedt NLKT een keurmerk voor erkende trouwambtenaren en zelfstandig trouwambtenaren. Dit keurmerk wordt slechts uitgegeven aan (zelfstandig) trouwambtenaren welke opgeleid zijn door een NLKT gekeurd opleidingsinstituut, gevolgd door een jaarlijkse NLKT toetsing.

bottom of page